Vibrations & Connections
Διαπροσωπικές δυναμικές ζωτικές φόρμες επικοινωνίας
Εργαστήριο τέχνης με φυσικό ξύλο
Η πρακτική Connections & Vibrations είναι μία σωματική & ψυχολογική αρμονική πρακτική τέχνης.
Έχει σαν θεμέλιο την ψυχολογία της αίσθησης και της αντίληψης και επίσης τη δυναμική της ζωτικότητας που ασχολείται στο να αποδώσει στο αντικείμενο της τέχνης μία δυναμική αρμονική μορφή ( δυναμική φόρμα ζωτικότητας).
Οργανώνεται κυρίως από μία πεντάδα βασικών χαρακτηριστικών στον καλλιτέχνη την κίνηση, το χώρο και το χρόνο, την κατεύθυνση πρόθεση και την Δύναμη. Είναι ένας λειτουργικός συντονισμός με μέσο ένα αντικείμενο τέχνης.
Προϋποθέτει η επίσης αφυπνίζει ένα υψηλό επίπεδο διέγερσης ενέργειας στο ανθρώπινο σύστημα.
ΣΤΟΧΟΙ : Είναι η αγωγή που αποδύεται στο συστηματικό έργο μέσω της τέχνης μιας μεταβολής πάνω στον ίδιο τον καλλιτέχνη μέσα από τη σχέση του με το ποίημά του το πόνημα του.
Μια μεταβολή που προκαλεί ο γλύπτης ο κεραμοποιός ο ξυλουργός ο γραφίστας κλπ όταν αρχίζει να τροποποιεί την δυναμική αμορφία του υλικού για να την οδηγήσει στην λάμψη της μόρφωσης στην ακτινοβολούσα μορφή, στο εν ενεργεία αρμονικό από την εν δυνάμει μορφή μέσω του οποίου τελικά ανακαλύπτει τη θέση του ίδιου του ακτινοβολούντα πραγματικού Εαυτού του πέρα από το νου και τις μνήμες.
Η δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης και καλλιέργεια του σωματικού κέντρου της ενέργειας της ζωής μέσα στον ίδιο τον καλλιτέχνη, που μιλάει όχι σαν μια μηχανή αλλά μέσα από τη “ζωντανή” μορφή που αποτύπωσε στο δημιούργημά του είναι επίσης στόχος.
Αποτέλεσμα είναι η επανεκπαίδευση της εστίασης της προσοχής μας και ενός περιεκτικού νου που συλλαμβάνει δυναμικά τα συμβάντα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Το εργαστήριο βρίσκεται στο Γέρακα Αττικής ο Παντελής Τσαγγάρης & Ο Αντώνης Κρυώνης σας καλωσορίζουν στο εργαστήριο ξύλου .
Σε ένα πρώτο μέρος, ο Αντώνης θα σας μυήσει στην έννοια της μεταφοράς μιας αξίας του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την ψυχολογία της αίσθησης & της αντίληψης, την ιστορία της ξυλογλυπτικής στην Ελλάδα και τη σύνδεσή της παράδοσης με το παρόν.
Στο δεύτερο, πιο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου, ο Παντελής θα σας διδάξει και θα σας βοηθήσει πρακτικά με βασικές τεχνικές ξυλογλυπτικής να δημιουργήσετε.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους αντικείμενα, τα οποία μπορούν να τα πάρουν μαζί τους στο σπίτι.
Το εργαστήριο οργανώνεται σε ομάδες συμμετεχόντων και το κόστος είναι 150 ευρώ / Μήνα, το άτομο για μία συνάντηση 2 ωρών την εβδομάδα. Η ομάδα είναι ανοικτή για νέα μέλη συνεχώς .
Η εργασία με το ξύλο ως στοχαστική άσκηση τέχνης
-
Η απλή εργασία με το ξύλο για την κατασκευή ενός χρηστικού αντικειμένου αναφέρεται κυρίως σε έναν εξωτερικό χρηστικό σκοπό . Η άσκηση μας όμως σε αυτό το εργαστήριο προσπαθεί να συν δέση αποκαλύψει τον τρόπο τη σχέση, το πώς κάνουμε, κάτι το Ύφος μας την σύνδεση δηλαδή με το φυσικό τρόπο που χρειάζεται να κάνουμε μία δράση μία ενέργεια .
-
Η επαφή με την φύση μέσα από το υλικό του ξύλου θα μας φέρει σε επαφή και θα μας επανα εκπαίδευση στο πώς να συνδεόμαστε συνειδητά με μία φυσική διαδικασία ύπαρξης δράσης, όπως είναι και η επεξεργασία του ξύλου. Η επαφή και η εργασία με το ξύλο μας επικεντρώνει σε κάτι πρακτικό με βάση την οργάνωση και την επικέντρωση των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών αισθήσεών μας. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την γνώση για μία αρμονική οργάνωση των ενεργειών τους, μέσα από τη χρήση του σώματός που προϋποθέτει το εργαστήριο .
Μέσα από την πρακτική μαθαίνουμε να οργανώνουμε το σύστημα μας σε φάσεις ανάπτυξης με βάση το αντικείμενο που
θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αυτό μας μαθαίνει πώς να οργανώνουμε αναπτυξιακά την ενέργειά μας . Σε αντίθεση εδώ η
ενστικτική ενέργεια του σώματος χρησιμοποιείτε καθοδηγείτε συστηματικά για την ενεργοποίηση και να συντηρήσει συνειδητά
τα υψηλότερα κέντρα αντίληψης όπως η διαίσθηση η διορατικότητα η επικοινωνία η εν συναίσθηση η συνήχηση ο λειτουργικός
συντονισμός.
Υπάρχουν οι παρακάτω βασικές διαφορετικές λειτουργικές αρχές.
-
Η αληθινή σύνδεση στο εδώ & τώρα μέσα από το σώμα μας και τη ζωτική δύναμη ως ζωντανό ανθρώπινο σύστημα.
-
Η επικοινωνία ως μοίρασμα & πρακτική εξερεύνησης διαπροσωπικής στο εργαστήριο μεταξύ των συμμετεχόντων.
-
Η σωματική επικοινωνία μέσω της τέχνης ως διαρκούς σύνδεσης με την στιγμή στο παρόν με το εδώ και τώρα.
-
Συνειδητή ανακάλυψή της χρήσης των εξωτερικών αισθήσεων στην επικοινωνία. Το άγγιγμα ως προεξέχουσα αίσθηση για την εμπειρία της επικοινωνίας με το αντικείμενο και με το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αισθήσεις την όραση την ακοή τη γεύση η την οσμή.
-
Σύνδεση οργάνωση της ενέργειας με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά αλλαγής του πεδίου της ενέργειας όπως την κίνηση την δύναμη την κατεύθυνση το χώρο τον χρόνο την θέση την στάση την απόσταση τον ρυθμό το αίσθημα κλπ.
-
Ο σκοπός της αύξησης ,σύνδεσης υψηλής ενέργειας διαμέσου της επαφής με το υλικό και ως προέκταση με τη φύση.
-
Η επικέντρωση συμμετοχής μέσα σε μία ανεμελιά μιας στοχαστικής κίνηση στο άγνωστο που τους οδηγεί αυθόρμητα σε μία αναίτια χαρούμενη κατάσταση .
-
Blending το πραγματικό μοίρασμα ως μία εμπειρία αλληλοεπικάλυψης αλληλοπεριχώρησης ενεργειών χωρίς την αποξένωση η την συγχώνευση.
Η χρήση της ξυλογλυπτικής στο εργαστήριο μας δεν αναφέρεται στην εργασιοθεραπεία ούτε τόσο πολύ στη
χρηστικότητα η την αισθητική των αντικειμένων, αλλά στην σύγχρονη μεταφορά μιας σχέσης με το υλικό ως αγωγή
και στην ενσωμάτωση από τον σημερινό άνθρωπό αυτής της αξίας της μόρφωσης μέσα από την άσκησης της
ξυλογλυπτικής.
-
Ο ελληνικός λαός δεμένος με το φυσικό περιβάλλον που τον περιέβαλε, επεξεργάστηκε το ξύλο, που ήταν άφθονο γύρω του, προκειμένου να φτιάξει ξυλόγλυπτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εκκλησιαστικά έργα, με τα οποία διευκόλυνε και ομόρφαινε τη ζωή του ή εκδήλωνε την ορθόδοξη πίστη του.
-
Οι ρίζες της ξυλογλυπτικής στον τόπο μας φτάνουν ως την αρχαία μυθολογία. Τα πρώτα ελληνικά ξυλόγλυπτα έργα στην αρχαιότητα ήταν τα ξόανα, τα οποία παρίσταναν θεότητες ή ανθρώπινες μορφές λαξευμένες σε στρογγυλευμένα κομμάτια από κορμούς δέντρων ή σανίδες. Τα χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας των ξόανων ήταν οι γραμμικές παραστάσεις, η σχηματοποίηση των μορφών σε μεγάλα επίπεδα χωρίς λεπτομέρειες. Ξυλόγλυπτα ξόανα δεν σώζονται, λόγω της φθοράς που υφίσταται το ξύλο στο πέρασμα του χρόνου, αλλά υπάρχουν σχετικές παραστάσεις σε διάφορα αγγεία, που έχουν βρεθεί σε τόπους λατρείας[1]. Ο μυθικός Δαίδαλος, του οποίου το όνομα σημαίνει καταστόλιστος, περίτεχνος, πολύπλοκος, δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας αλλά και καινοτόμος ξυλογλύπτης. Στα χέρια του το άτεχνο και πρωτόγονο ξόανο ξέφυγε από την ακινησία και απέκτησε την ελεύθερη κίνηση. Αυτός απελευθέρωσε τα χέρια από το σώμα, ξεχώρισε τα πόδια μεταξύ τους και πρόσθεσε τα χαρακτηριστικά του ματιού, δίνοντας στο μικρό άγαλμα εκφραστικότητα. Ο Δούρειος Ίππος, μέσα από τις περιγραφές στην Ιλιάδα, καθώς και τα χρυσελαφάντινα αγάλματα, τα οποία ήταν ξυλόγλυπτα σκεπασμένα με φύλλα χρυσού και ελεφαντόδοντου, είναι γνωστά έργα στην αρχαία ελληνική ιστορία, που μαρτυρούν την ενασχόληση με την ξυλογλυπτική τέχνη[2].
-
Η λαϊκή ξυλογλυπτική μάς έδωσε πολύτιμα έργα, στα οποία μπορούμε να δούμε την πορεία της μεταβυζαντινής τέχνης, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από την πηγαία καλλιτεχνική διάθεση και τον αυθορμητισμό επώνυμων και ανώνυμων λαϊκών τεχνιτών. Συγκρίνοντας κανείς την ανάπτυξη των τεχνών στον ελληνικό χώρο, διαπιστώνει ότι οι Έλληνες που ζούσαν σε περιοχές βενετοκρατούμενες, όπως στην Κρήτη και τα νησιά, ήταν προνομιούχοι, γι΄αυτό και καλλιέργησαν εύκολα τις τέχνες και τα γράμματα, σε αντίθεση με αυτούς που ζούσαν σε οθωμανικές περιοχές.
-
Διαβάστε περισsότερα: https://tinyurl.com/yeyv7v3e
Αντώνιος Κρυώνης
Αναπτυξιακός σύμβουλος με προσανατολισμό στην οργάνωση & ανάπτυξη ανθρώπινων συστημάτων. Ψυχοθεραπευτής οικογενειακός θεραπευτής και συντονιστής συστημικής αναπαράστασης. Εκπαιδευτής της συνεργατικής- μη βίαιης- πολεμικής τέχνης Aikido μέλος του SCT Institute ,Systems centered Training.