top of page
Αναζήτηση

Η Ψυχολογική περιπλοκότητα στο σεξ

Η σεξουαλικότητα είναι μια ενέργεια. Είναι η έλξη και η σύνδεση μεταξύ της αρσενικής φύσης και της θηλυκότητας, με σκοπό την εκδήλωση, την δημιουργία και την συνέχιση της ζωής. Είναι ακόμα η έλξη του πνεύματος προς την ύλη, σε σύνδεση με τη ζωογόνο δύναμη.

mentality.com.gr

Το σεξ στο χώρο και το χρόνο του είναι εντάξει αναπτυξιακά, όταν αυτό δεν συγχέεται με ανάγκες συναισθηματικές και μνήμες από την παιδική ηλικία, καθώς επίσης και τη σχέση με τους γονείς ή τους φροντιστές μας.


Αρχαιότητα και σημερινή εποχή


Με την εμφάνιση της ηθικής στην αρχαιότητα, της μαιευτικής του Σωκράτη και στη συνέχεια με τις διδασκαλίες του Χριστού, εμφανίστηκε η έννοια του σωστού και του λάθους, όπου οι πράξεις συγκαταλέγονται ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς τους. Σε αυτή την εξέλιξη η ηθική γίνεται ένα εργαλείο που δεσμεύει το νου από τα πάθη του.


Πριν από αυτό το πεδίο της σεξουαλικότητας δεν συνεπαγόταν κάποια αμαρτία όπως παρατηρούμε στην ζωή των αρχαίων Ελλήνων και άλλων λαών της αρχαιότητας. Η σεξουαλική πράξη είχε μία τελείως διαφορετική θέση στην ζωή τους, σε αντιπαράθεση με τη σημερινή εποχή. Λατρευόταν ως η δύναμη της ζωής με τον θεό Διόνυσο στην αρχαία Ελλάδα και τα γεμάτα ενέργεια φαλλικά σύμβολα των αρχαίων ναών να κυριαρχούν δίπλα και παράλληλα με τον Απόλλωνα του φωτός.


Ο εσωτερικός ψυχολογικός κόσμος των ανθρώπων εκείνης της εποχής ήταν κατά μία έννοια υποανάπτυκτος, δεδομένου ότι η κατανόηση της εσωτερικής ψυχικής και ψυχολογικής ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχε. Οι άνθρωποι τότε δεν λειτουργούσαν με συμβολικά και μεταφορικά νοήματα αλλά οι λέξεις στην επικοινωνία ήταν κυριολεκτικές.


Θα χρειαστούν δυο χιλιάδες χρόνια έως την ανακάλυψη της επιστήμης της ψυχολογίας, έτσι ώστε η επικοινωνία ως σύνδεση να αλλάξει οριστικά επίπεδο συνείδησης. Κατανοούμε πλέον ότι η σεξουαλική σύνδεση και σχέση είναι ένα ζωτικό δυναμικό γεγονός, παράλληλο με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Που είναι το μπέρδεμα;


Αναζητώντας μία αδελφή ψυχή! Αρχικά μήπως χρειάζεται να βρούμε την ψυχή μας;

Το ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη κατανόηση είναι το γεγονός ότι πολλές φορές είναι πιθανό να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε εσωτερικά την συναισθηματική ψυχολογική λειτουργία από την επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση.


Στην σύγχρονη ψυχολογική κατανόηση του εαυτού μας, η επιθυμία κατανοείται ως μία συναισθηματική κυρίως λειτουργία. Η ικανοποίηση μιας τέτοιας συναισθηματικής κατάστασης ή επιθυμίας μπορεί να βρει διέξοδο και έκφραση παρορμητικά στο πεδίο της σεξουαλικότητας.


Θέλουμε κάποιες φορές να ρυθμίσουμε ασυνείδητα την συναισθηματική μας ζωή ρυθμίζοντας την σεξουαλική αλληλεπίδραση σε εμάς ή στο σύντροφο. Όταν έχουμε ένταση κάνουμε σεξ αποσυνδεδεμένοι λειτουργώντας μηχανικά και όταν είμαστε παθητικοί αποφεύγουμε να κάνουμε σεξ καταπιέζοντάς την επιθυμία. Έτσι θεωρούμε ότι επιλύουμε την συναισθηματική ανάγκη μας για επικοινωνία, είτε κάνοντας ασταμάτητα σεξ γεμάτοι ένταση, είτε διακόπτουμε την σεξουαλική σχέση με τον σύντροφο για να είμαστε πιο ασφαλείς και «ήρεμοι», μπαίνοντας σε μια παθητικότητα.


Εσωτερικά, η λαχτάρα για να πάρουμε κάτι που επιθυμούμε (κυρίως συναισθηματικά) από ένα σύντροφο, αναδύει ταυτόχρονα και το φόβο της απόρριψης από εκείνον στη σκέψη ότι μπορεί να αρνηθεί. Παρορμητικά οδηγούμαστε από αυτό το φόβο σε μια αναζήτηση της ικανοποίησης της επιθυμίας μας ψυχαναγκαστικά και μεταθέτουμε την επικοινωνία της ανάγκης μας στη σεξουαλική πράξη. Τότε απλώς επιλέγουμε να ξεφορτωθούμε την ανησυχία μας.


Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι απλώς κάνοντας σεξ θα επιλύσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες ή διαφορές. Φυσικά η σεξουαλική σύνδεση είναι πραγματική μόνο όταν είναι μία βαθιά συναισθηματική εμπειρία οικειότητας, εμπιστοσύνης και αποδοχής.


Αντίθετα, η σεξουαλική πράξη είναι τυφλή, καθώς ως ενέργεια δεν προαπαιτεί να είμαστε ανοικτοί συναισθηματικά. Είναι κάλλιστα δυνατόν, τα όριά μας να είναι κλειστά, ή να είμαστε αποσυνδεδεμένοι και ψυχικά απόντες, καθώς απολαμβάνουμε την ευχαρίστηση της σεξουαλικής πράξης.


Επιπλέον, εάν δεν προσέξουμε την προστασία της ισοτιμίας και την σύνδεση από την καρδιά μας στη σχέση, η ευχαρίστηση της σεξουαλικότητας μπορεί να σαμποτάρει τη σχέση.


Ιδιαίτερα σε ζευγάρια όπου δεν υπάρχει μια ψυχολογική ωριμότητα στο ένα μέλος ή και στα δύο, η ανάγκη να ηρεμήσει κάποιος τον εαυτό του και να τον ρυθμίσει συναισθηματικά, τον οδηγεί σε μία παλινδρόμηση μέσω της σεξουαλικής πράξης. Τότε εγκαταλείπει την θέση του ενήλικά και οδηγεί τον άλλο σύντροφο ασυνείδητα να μετακινηθεί στην θέση του γονιού του, ο οποίος τον ηρεμεί δίνοντας του αποδοχή μέσα από την σωματική επαφή. Αυτό το γεγονός χρειάζεται την προσοχή μας καθώς μία υγιής και αναπτυξιακή συντροφική σχέση εξαρτάται αποκλειστικά από μία ισορροπία στη βάση της ισοτιμίας και της συναισθηματικής σύνδεσης των συντρόφων.


Με αυτό δεν υποτιμούμε φυσικά την μεγάλη αξία της γενετήσιας ορμής ως τη δύναμη που προωθεί την ζωή μέσω της τεκνοποίησης. Η γονεϊκότητα είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη ευθύνη που μπορεί να αναλάβει κάποιος μαζί με το κόστος που συνεπάγεται αυτό.


Η πρώτη Σύνδεση με τη ζωή μας γίνεται κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Μέσα από το ωάριο και το σπερματοζωάριο μεταφέρεται όλη η γενετική μνήμη ως πληροφορία. Για τον απόγονο αυτή είναι η πρώτη σύνδεση με την ζωή.


Το σώμα μας λοιπόν ως ο φορέας της ζωτικότητας, αποτελεί την βάση. Χωρίς αυτή τη ζωτικότητα όλα τα άλλα πχ. η ηθική, η λογική, ή το συναίσθημα υπολείπονται και έχουν τα όριά τους μπροστά στο θαύμα της ζωής.


Χρειάζεται να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την σεξουαλική ενέργεια από την συναισθηματική ενέργεια και λειτουργία του συναισθηματικού μας κέντρου.


Όταν παρατηρηθεί η σεξουαλική ένωση συνειδητά, είτε σαν ευχαρίστηση είτε σαν αναπαραγωγική διαδικασία, απελευθερώνεται η προσοχή μας και ταυτόχρονα η ψυχική μας ενέργεια.


Χρειάζεται η ατομική μας συναισθηματική αυτορρύθμιση να αντιμετωπιστεί στο δικό της ψυχολογικό επίπεδο με τις αντίστοιχες ικανότητες που απαιτούνται να αναπτυχθούν, όπως η αναγνώριση και ρύθμιση του συναισθήματος, η ενσυναίσθηση κλπ. Κατόπιν χρειάζεται να αναπτυχθεί η ικανότητα συναισθηματικής αλληλορύθμισης μέσα από την επικοινωνία.


Όταν ήμασταν μωρά ρυθμίζαμε την συναισθηματική μας φόρτιση μέσα από την σωματική επαφή με την μητέρα. Ως ενήλικές δεν μπορούμε να προσδοκούμε με τον ίδιο τρόπο την ρύθμιση των συναισθημάτων μας μέσα από μία σχέση. Πολλές φορές χρειάζεται να ακούσουμε λεκτικά ότι είμαστε αποκλειστικά ατομικά υπεύθυνοι για την συναισθηματική μας αυτορρύθμιση, διαφορετικά δημιουργούμε ένα χάος.


Η παιδικότητα της σωματικής επαφής σαν μοντέλο ρύθμισης των συναισθημάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ενήλικά καθώς τον κάνει να συμπεριφέρεται σαν παιδί στην συντροφική σχέση.


Η ηθική και η ντροπή


Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλικότητα μέσα σε μια ασυνείδητη ντροπή, παράγεται μία ηθική πουριτανική αντίληψη, που ενδυναμώνει την περηφάνια, γεμίζοντάς μας με ταπεινοφροσύνη. Αυτό που μας κάνει πραγματικά ταπεινούς όμως σε μία τέτοια κατάσταση είναι η ειλικρινής κατανόηση της αδυναμίας ελέγχου της σεξουαλικότητας μας.


Έτσι η ντροπή χρειάζεται να παρατηρείται συνειδητά, ώστε να περνάμε μέσα από αυτήν χωρίς να την παρακάμπτουμε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα όριά μας και τους περιορισμούς μας.


Η βαθιά ντροπή για το σώμα μας είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη μας, που μεταφέρεται κυρίως από γενιά σε γενιά. Η πλήρης αποδοχή και χαρά για την σωματική μας ύπαρξη είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.


Η σεξουαλική πράξη ενός άνδρα και μιας γυναίκας όταν γίνεται με πλήρη συνείδηση είναι μία βαθιά σύνδεση και αποτελεί την πιο μεγάλη οικειότητα. Μόνο όταν η γυναίκα επιτρέπει σε έναν άνδρα να συνδεθεί μαζί της σεξουαλικά τον αποδέχεται πλήρως και με τον ίδιο τρόπο η ίδια δεσμεύεται βαθιά μαζί του.


Το σώμα μας ως ενεργειακός τόπος αποτελεί μία τεράστια αποθήκη από διαφορετικά είδη μνήμης. Η σεξουαλική πράξη ενέχει μεταφορά πληροφορίας με σκοπό την εκδήλωση μιας μορφής σε έναν απόγονο. Υπάρχει μια μεγάλη μεταφορά μνήμης καθώς και συναισθηματικών και νοητικών δυναμικών εντυπώσεων διαγεννεαλογικά σε αυτή τη διαδικασία.


Η Κάθαρση και η φροντίδα όλων των τριών ενεργειακών κέντρων μας, σωματικού, συναισθηματικού και νοητικού, είναι απαραίτητη για να μπορούμε να προχωρήσουμε αναπτυξιακά και να έχουμε υπό έλεγχο τη σεξουαλική ενέργεια.



"Το να παντρεύεσαι για το σεξ είναι σαν να αγοράζεις ένα Μπόινγκ 747 για τα δωρεάν φυστίκια."



"Η ευχαρίστηση είναι στιγμιαία, η στάση γελοία και τα έξοδα απαράδεκτα."

(για το σεξ…)


2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page